ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΜΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ «Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα», που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ), ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα υπό προϋποθέσεις (λόγοι υγείας, κύηση ή λοχεία, επαγγελματικοί λόγοι, ολοκλήρωση πειραμάτων στις ερευνητικές διπλωματικές) έπειτα από αίτηση του φοιτητή και απόφαση τη ΣΕ και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της ΣΕ και απόφασης της Συνέλευσης της Σχολής να λάβει παράταση δύο (2) εξαμήνων στη φοίτησή του. Κατά την παράταση, ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής δύναται να παρακολουθεί εκ νέου τα μαθήματα του ΠΜΣ εφόσον δοθεί σχετική άδεια από τη Συνέλευση της Σχολής.

Ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής με αίτησή του μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα αναστολή φοίτησης. Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρώνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης. Η αναστολή φοίτησης χορηγείται άπαξ με πρόταση της ΣΕ και έγκριση της Συνέλευσης της Σχολής για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους, και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των δύο (2) συνεχόμενων εξαμήνων. Μετά το πέρας της αναστολής φοίτησης, ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα, σεμινάρια, πρακτικές ασκήσεις κ.λπ., στα οποία δεν είχε αξιολογηθεί επιτυχώς πριν από την αναστολή της φοίτησής του.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Πανεπιστημίων Τμημάτων Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Διαιτολογίας, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής, Επισκεπτών Υγείας, Βρεφονηπιοκομίας, Κοινωνικής Εργασίας και όλων των Επαγγελμάτων Υγείας της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣnull
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣnull

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022 και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Σχολής και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ. Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής.

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  • Αίτηση συμμετοχής
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  • Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
  • Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων
  • Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας ( με δίπλωμα επιπέδου B2 ή ανώτερου).
  • Συστατικές επιστολές
  • Επιστημονικές δημοσιεύσεις, εάν υπάρχουν
  • Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  • Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους
  • Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής
  • Έκθεση ενδιαφέροντος και τεκμηρίωση των λόγων επιλογής του συγκεκριμένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
  • Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου φοιτητή (με το γνήσιο της υπογραφής ή μέσω του gov.gr) του υποψήφιου φοιτητή που να δηλώνει ότι:
  • όλα τα υποβληθέντα δικαιολογητικά αποτελούν ακριβή αντίγραφα των πρωτότυπων
  • γνωρίζει περί προβλεπόμενης διαγραφής από το ΠΜΣ μετά το πέρας της μέγιστης διάρκειας φοίτησης, χωρίς επιστροφή των ήδη καταβεβλημένων τελών φοίτησης
  • γνωρίζει πως δεν γίνεται επιστροφή των όποιων καταβεβλημένων τελών φοίτησης σε οποιαδήποτε περίπτωση διαγραφής του

Οι υποψήφιοι καλούνται σε συνέντευξη μετά το πέρας της ημερομηνίας κατάθεσης δικαιολογητικών και ενημερώνονται για την ημερομηνία, τον τόπο και την ώρα της συνέντευξης από τη Γραμματεία του ΠΜΣ.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Ο αριθμός των εισακτέων είναι κατ’ ανώτατο όριο πενήντα (50).

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από τη Συντονιστική Επιτροπή, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 15%
  • Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 7,5%
  • Προηγούμενη πρακτική εμπειρία ή προηγούμενη εθελοντική δράση σε υπηρεσίες ή οργανισμούς σχετικούς με το αντικείμενο του ΠΜΣ 7,5%
  • Ερευνητική δραστηριότητα – Δημοσιεύσεις σε ποσοστό 15%
  • Συστατικές επιστολές σε ποσοστό 15%
  • Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 40%

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση.

Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ «Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα» πριν από την έναρξη των μαθημάτων του ΠΜΣ.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, επιτυχόντες θεωρούνται όλοι οι ισοβαθμήσαντες στην τελευταία θέση επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, ο μέγιστος αριθμός επιτυχόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα πέντε (35). Σε περίπτωση που τους υπερβαίνει λόγω ισοβαθμίας, οι επιτυχόντες επιλέγονται από τους ισοβαθμήσαντες στην τελευταία θέση μέχρι συμπλήρωσης του μέγιστου αριθμού των 35 με βάση την καλύτερη επίδοση κατά σειρά στον βαθμό πτυχίου, τις εισαγωγικές εξετάσεις (όπου υπάρχουν), την προφορική συνέντευξη, την επίδοση στα προπτυχιακά μαθήματα και τη διπλωματική εργασία σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ «Μητρικός Θηλασμός και Γονεϊκότητα» και την ερευνητική δραστηριότητα – δημοσιεύσεις.

Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσότερων επιτυχόντων θα κληθούν να εγγραφούν στο ΠΜΣ οι επιλαχόντες, εάν υπάρχουν, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Η παρακολούθηση του ΠΜΣ συνεπάγεται καταβολή διδάκτρων από κάθε φοιτητή /τρια για τα λειτουργικά έξοδα που ανέρχονται συνολικά σε 4.000 €. Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε τέσσερις (4) δόσεις.